Dienstag, 13. April 2010

Nullarbor Plain (nl)

Van Londen naar Moskou of van Adelaide t/m Esperance? Verschil is er nauwelijks, qua afstand tenminste. Rond de 3000km hebben we de afgelopen dagen aangetikt. 1870km daarvan op de Eyre Highway, over de zogenaamde 'Nullarbor Plain'. De lonely planet waarschuwt: "be prepared for an almost meditative drive that takes days and needs a damn good supply of water and plenty of compilation CDs". Dus gewapend met een aantal jerrycans water, een goede voedselvoorraad en een ipod met een paar gigabyte muziek vertrokken we vol goede moed uit Adelaide.

Eerste stop waren de Flinder Ranges: een 400km lang plateau, eigenlijk een reuzachtige krater, die opvalt door het rode gesteente en bekend staat voor de vele 4wd-tracks. Door de heftige regenval van de afgelopen weken waren de meeste wegen echter onbegaanbaar. Geen stoere 4wd-routes dus en geen Zuid-Australische Outback... Maar wel een mooie dag in het zuidelijke deel van de Flinders en daarnaar door richting de Gawler Ranges: een waar paradijs voor outbackliefhebbers: honderden kilometers ongerepte natuur, vulkanische rotsformaties en kleurrijke flora. Een hele dag zijn we over dirtroads door dit prachtige, afgezonderde gebied gereden zonder ook maar een mens te zien! Landschappelijk waanden we ons vaak in Africa (zie foto's). En ergens midden in deze eindeloze steppes ligt Lake Gairdner, een reusachtige uitgedroogde zoutzee: erg indrukwekkend die inmense witte vlakte!

Maar na een dag hobbelen op de dirtroads van de Gawler Ranges konden we er toch echt niet meer omheen, om naar West-Australië te komen was de Nullarbor namelijk onontkombaar... Nullarbor betekent zoveel als 'geen boom' en de monotone, schaars begroeide vlakte wordt hier inderdaad treffend mee beschreven. De Eyre Highway loopt lijnrecht door dit gebied heen. Minimaal elke 200km is er een roadhouse, waar je voor belachelijke afzetterprijzen kunt tanken en koffie drinken. Het verkeer op de Nullarbor is matig - in onregelmatige afstanden komt je een auto of giagantische roadtrain (vrachtwagen met 3 aanhangers) tegemoet, voor de rest ben je alleen met je auto en de weidse leegte.

Na 4,5 dag kilometerskloppen zijn we gisteravond in Esperance aangekomen. De komende dagen rijden we in een wat rustiger tempo door het (schijnbaar schitterende) Zuid-Westen naar Perth: we hebben er zin in!

Liefs
Baschi & Efi

2 Kommentare:

  1. Wat een geweldige reis!! Prachtige foto's. Waar zijn de kangaroos en de koalabeertjes?
    Wel op tijd inkopen doen hoor.
    Goede reis.
    groet
    Rob

    AntwortenLöschen