Samstag, 17. Juli 2010

angkor une fois! (nl)

Sua s'dei!
Oftewel, hallo in het Khmer. Kortom, wij zijn in Cambodja!

Daar zijn we terecht gekomen na ons eerst twee dagen opperbest vermaakt te hebben in Bangkok. Na 5 maanden Australië bezorgde Thailand ons namelijk die cultuurshock die het reizen zo leuk maakt. Aangekomen in Bangkok ging er namelijk weer een wereld van tuk-tuks, heerlijk eten, ongekende luchtvochtigheid, tempels, massages, goedkope kleding, guest houses, ladyboys en de toeristen-afpers-trukendoos voor ons open.

Na dat we dat allemaal op ons in hadden laten werken, waren we klaar voor onze volgende bestemming, Hanoi. Helaas was ons visum voor Vietnam nog niet klaar... Tsja, wat nu? Bij de pakken neerzitten heeft, spontaan omplannen dus: eerst Cambodja daarna Vietnam.

Via een bizar obscure grensovergang (incl. corruptie, mafia en de welbekende afpers-trukendoos) en diverse bussen, tuktuks en taxi's kwamen we uiteindelijk in Siem Reap, in het noorden van Cambodja, aan.

Angkor what?!?
Siem Reap staat bekend om het vlakbij gelegen Angkor Wat. Angkor Wat is een ruim 1000 jaar oud tempelcomplex met onder andere het grootste religieuze gebouw ter wereld. Dat heeft men, om het niet te ingewikkeld te maken, ook Angkor Wat genoemd. Je voelt je even Indiana Jones als je door die verwilderde tempels rond dwaalt (... of Lara Croft, mocht je daar meer van houden - Tomb Raider is namelijk ook te Ankor Wat opgenomen).

Cambodja is echter ook bekend vanwege haar meer recente historie. Niet al te lang geleden vond hier, onder het regime van Pol Pot, een extreem heftige dictoriale periode plaats waarbij ca. 4 miljoen inwoners stierven. Je hoeft niet lang te zoeken om in aanraking te komen met de overblijfselen van deze wrede tijd. We hebben verschillende plekken bezocht die daar aan herinneren. Je kunt o.a. een soort martelgevangenis en massagraven bezoeken - bij de laatste zie je overal nog botten, schedels en kleding uit de grond steken. Bovendien hebben we overlevenden van die periode gesproken en dat maakt indruk, diepe indruk.

Indrukwekkend is ook dat de mensen in Cambodja, alhoewel ze een gruwelijke tijd achter de rug hebben en nog steeds te kampen hebben met enorme armoede en corruptie, abnormaal vriendelijk zijn!

Bada-bing Battam-bang
Rond Battambang (4 busuren vanaf Siem Reap) hebben we twee dagen het 'platteland' bewonderd. We bezochten diverse tempels, markten en een aantal lokale 'bedrijven': een baksteenfabriek, de productie van: -rijstbladeren voor loempia's, - de populaire snack 'sticky rice and beans' in bamboe-pijpen, - en de veelgebruikte (stinkende) vis-parfait.
Hoogtepunt was de bamboe-trein, een absolute klassieker. Deze 'trein' bestaat uit een houten frame van 3*3 meter met een bamboe-matje erover om op te zitten. Aan de voor- en achterkant worden 2 wielen vastgemaakt die door een tandriem met een 6PS-motor verbonden zijn. Het hele gevaarte zet je op normale treinrails en gassen maar! Met zo'n 10 tot 15 passagiers en een paar kilo rijst komt de bamboe-trein op zo'n 15 km/h.
Het geniale aan dit systeem is dat wanneer je een tegenligger tegenkomt (de treinrails zijn hier eensporig) de trein met het minst aantal passagiers/gewicht gewoon even van de rails getild wordt!

Cambodja Top 6 (tot nu toe)
1. Lachende, groetende kinderen
2. Een levend varken achterop een scooter gebonden zien liggen
3. Tempels van Angkor
4. De prachtige natuur rondom Battambang
5. De chaos van Phnom Penh
6. Tijdens een storm 2uur lang vastzitten in een boeddhistische tempel

Phnom Penh is onze huidige locatie en vanaf hier moeten we een manier vinden om Vietnam binnen te komen. Kortom, wordt vervolgd!

Liefs
Baschi & Efi

2 Kommentare:

  1. Jullie snappen wel dat dat varken achterop die scooter even later (tijdens die storm van jullie) geslacht werd, ergens temidde van die prachtige natuur rondom Battambang. Lachende kinderen keken toe hoe dat gebeurde en omdat ze honger hadden riepen ze "ANGKOR une fois" (ze kunnen daar niet zo goed Frans enneh: beter goed gejat dan slecht bedacht). Als je 't zo bekijkt snap je direct waar de chaos van Phnom Penh vandaan komt.

    AntwortenLöschen
  2. hei ciao jetzt sider scho nimme im schöne australie! wenn chämeder de jetzt zrugg ind schwiiz? vermisse ew scho biz! bis bald! vill spass no!

    AntwortenLöschen