Mittwoch, 2. Dezember 2009

bye-bye Tassie! (nl)

Lieve allemaal

De afgelopen 3 weken zijn we het hele eiland Tasmanië rond gegaan, met de klok mee.
Hierbij een paar "ditjes en datjes" van de afgelopen 1,5 week:

Eco-house
Tijdens een sessie "koffiedrinken, krantje lezen en schuilen voor de regen" raakten we in gesprek met Alan. Een gepensioneerde Radioloog die 3 jaar geleden besloot om zo ecologisch als het maar kan en "één met de natuur" te leven. Hij nam ons mee naar zijn landstuk (5 hectare) waar hij boven op een heuvel in een aantal omgebouwde zeecontainers woont. De natuur geeft hem alle benodigde electriciteit (SOLAR) en water (regenwater). Zijn afvalwater wordt door een zelfgemaakt reinigingssysteem, dat gebruik maakt van natuurlijke filters, gezuiverd. Al het andere afval wordt gecomposteerd met behulp van houtmot en wormen.
Dit klinkt misschien allemaal erg geitenwollensokkkenachtig maar Alan gunt zichzelf ook enige luxe: tv, internet, telefoon - met behulp van een satelietschotel heeft hij het allemaal. Bovendien ziet hij dit meer als een soort project waarin hij in een paar jaar zoveel mogelijk over "ecointerest" wil leren. Daarna verkoopt hij zijn landstuk en gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. Mazzel dus dat wij hem tijdens dit interessante project hebben leren kennen! (www.ecointerest.8k.com)

Cradle Mountain National Parc
Vroeger was het één grote gletsjer, nu is Cradle Mountain National Parc een prachtig wild gebied met bergtoppen, moerassen en veel kleine bergmeertjes. We hebben zowel in het zuidelijke als ook het noordelijke deel van het park mooie wandelingen gemaakt, soms zelfs met mooi weer!

Pinguïns
Het groene Noorden van Tasmanië staat bekend voor de tulpenvelden, windmolens en... pinguïns! Overdag zijn de volwassen pinguïns in het water. De kuikens blijven op het strand; verstoppen zich in struiken en in kuilen. Ruim een uur na zonsondergang komen alle mamma en pappa pinguïns terug om hun kuikens te voeren. Twee avonden achter elkaar konden we het thuiskomst- en voederritueel vanaf enkele meters afstand bekijken: het vond namelijk direct voor onze slaapplek plaats!

1. Advent
In het Wallis zouden we vandaag het bos in gaan op zoek naar Mistletoe; in Nederland zouden we, in gedachten bij Efi's mamama in Bazel, het eerste kaarsje op de adventskrans aansteken. Alhoewel de winkels massa's kerstfrummels verkopen lijkt kerst hier in de australische lente nog ver weg. Geen kerststemming dus, in plaats daarvan zijn we met de ch-stemresultaten van vandaag (die zelfs hier op Tassie met grote verbijstering in elke krant en radioprogramma besproken worden) voor eventjes erg blij dat we met ons Belgische/Nederlandse paspoort reisen...

Nu zijn we in Devonport, vanavond gaan we met de veerpont terug naar het vasteland. 10uur dobberen op zee met vollemaan. De Taswegians zijn zo paranoia dat we op de heenweg al ons fruit en groente moesten weggooien (fruitvliegjes), de campinggasflessen in qaurantaine moesten (bomaanslag) en we de reservetank (die we net gevuld hadden) moesten legen en vervolgens met water uitspoelen (explosiegevaar...). Dat was allemaal voordat we überhaupt de boot ópmochten. Bij aankomst in Devonport werd elke auto nog eens m.b.v een 'sniffledog' gecontrolleerd. Zijn dus erg benieuwd hoe het deze keer zal gaan, we houden jullie op de hoogte!

Liefs
Baschi & Efi

3 Kommentare:

  1. Wat ik me afvroeg: schrijven jullie echt elke keer alles 2x op of gebruiken jullie een vertaal programma?

    Heel relevant natuurlijk, deze vraag. Maar echt, ik wil het weten!

    AntwortenLöschen
  2. Nope, we schrijven het écht allemaal twee keer... eerst in het nederlands, daarna vertalen we de tekst in het duits, rotwerk!
    Er bestaan niet echt goede vertaalprogramma's, helaas pindakaas.

    Was dit genoeg info?
    Kuzzz

    AntwortenLöschen
  3. Ja hoor, bevredigend antwoord! Ik kan dat dan niet zo goed loslaten he, als ik me dat eenmaal afvraag. Beetje OCD, I know.

    Ik heb wel nog een goede vertaalsuggestie: Leider, Erbsnussenbutter (whaaaaaaaaaaahahahahahahaha, vind ik zelf heel grappig)

    AntwortenLöschen